Thursday 25 June 2009

Mer bilder från dansen på altanen

Här kommer som utlovat lite fler bilder på frisyr och kjol från i tisdags, dvs dansen på altanen.



Jag hade gjort pin curls kvällen innan, första gången jag tyckt det blivit ok när jag gjort det på mig själv. Det är fortfarande lite för lite effekt bak, men var nöjd med hur det föll runt ansiktet. Dessutom första gången jag provat att göra snedbena! Ja, alltså, första gången sen jag var 12 =)




Från vänster sida såg det nästan ut som en pin curl-wave, väldigt 30-tal.



Barfota bland syréener.



Jag och Per fånade oss en aning =)

Fotograf var Erik Israelsson, tusen tack för bilderna!

Jag far till Herräng imorgon, så nu blir det tyst ett par veckor. Återkommer med berättelser och bilder därifrån så småningom. Nu är det packning som gäller, allt ska ner i väskorna och jag ska helst kunna bära allt själv till bussen =)

På återseende!

Wednesday 24 June 2009

På altanen, till vevgrammofon

Igårkväll var det dans ute, till vevgrammofon på Erik och Ritas altan. Underbar kväll, solsken (men dans i skuggan, tack och lov), sommargrönska, lindydansare uppklädda lite vintage, gott fika. Och framför allt: Lindy!
En granne till kvällens värd var vänlig nog att agera dj under kvällen, med en gammal rese-vevgrammofon han ärvt av sin morfar. Grammofonen är nog från 20-30-talet, och man spelar följaktligen stenkakor på den. Härligt ljud, lite raspigt och mycket äkta tidsenligt. Här är en liten bild på grammofonen:



Det är otroligt hur bra man kan dansa på en altan, även om golvet var lite trögt så gick det faktiskt bra att snurra. Och snurra gjorde vi.



Jag hade sytt klart en ny kjol, en härligt sommargrön skapelse. Väldigt enkel modell, veckad kjol mot en rak linning, inget nytt på den fronten. Dock känns den väldigt mycket sommar, blir nog favoritkjolen närmaste tiden. Här är en bild lite i farten, bättre bilder på kjol och frisyr kommer förhoppningsvis senare i veckan (ni får tänka bort mina skor, golvet och mina onda hälar krävde dessa inte alltför snygga men däremot gudomligt sköna danssneakers):



När vi dansat oss varma och lite trötta var det perfekt med fika. Erik och Rita har en finfin teservis, som dessutom matchade den nya kjolen:



Dagens guldkorn är dock Emilia, 1 1/2 år gammal. Ofta är det skoj att skumpa runt på dansgolvet till musiken, men ibland när man inte är så stor, så tittar man storögt, förundrat och lite undrande på aktiviteterna runt om en.



Tackar för en magisk kväll! Tack till kvällens värdar för initiativet och altanen, till den vänlige grannen med grammofonen, till alla som kom dit för att ni hjälpte till att göra kvällen just magisk.

Nu är jag duktigt peppad inför Herräng!

Saturday 20 June 2009

I solskenet vid älven

En tråkig sak med studentstäder är att då och då är det någon som studerat klart, eller byter inriktning, och då försvinner iväg från stan. För många är det ett viktigt led i utvecklingen till vuxen, att bryta upp och skapa sig en ny tillvaro på ny ort. Få en chans att omdefiniera sin varddag, sina rutiner, sitt liv. Jag har själv gjort den resan, och flytten till Norrland var det bästa jag gjort. Problemet är att många av mina vänner här uppe är ett par år yngre. Inte så mycket att det är någon generationsklyfta, men tillräckligt stor skillnad för att de fortfarande har kvar den där viktiga flytten från ungdomslivet till vuxenlivet.

I onsdags sa vi hej då till Adam och Linnea, som numera är bosatta i södra Sverige. Jag kommer sakna dem! Umeå var sitt vackraste jag, solen hade precis återkommit efter nästan en vecka av oavbruten gråhet. Så vi tog en sista fika, i solskenet vid älven.




Nästan nere vid älven ligger café Station, året runt ett väldigt bra fikaställe med goda téer och kladdkaka. Om sommaren har de den fantastiska servicen att man kan beställa fikat i picknick-korg, så får man med sig korgen och en filt. Sen är det bara att hitta en lämplig gräsplätt antingen i Rådhusparken eller längs älven.




Amandas hår var skimrande rött i solskenet, som eld mot älvens blåa vatten.



Choklad... *mums*

Hej då, Adam och Linnea! Lycka till söderut!

Tuesday 16 June 2009

Loppisfynd

Det här med loppis är något som jag länge tyckt varit bra i teorin, men i praktiken inte riktigt kommit iväg på så ofta. Så i helgen var jag för första gången på loppisen på Nolia. Himla skoj! De lite mer erfarna loppisbesökarna jag följde med dit, de tyckte tydligen att det var lite lite bord... Men jag älskade det! Så himla mycket fina saker!

Gjorde ett par fynd, som jag tänkte visa er:



Först lite praktiska saker, en lampa att ha bredvid sängen, en hushållsvåg till syltkokningen i höst och en mandelkvarn. För att jag inte hade någon och har saknat en.




Det största fyndet ekonomiskt var denna hushållsassistent för 80 kr. Följde med en massa delar, men de flesta hamnar nog på vinden så länge. För tillfället lär den mest komma till användning när det är dags för bullbak eller brödbak. Så skönt att inte behöva knåda för hand! Enda abret är var jag ska förvara den... behöver ett större kök.




Till sist min favorit: tekoppar som matchar tekannan jag hittade på Stockholms stadsmission i vintras. Jag fick ju en servis när jag var i Visby, och den tycker jag egentligen är finare. Den här var mest kul för att det är fint med hela te-set. Sen är de lite söta =)



Se hur otroligt tunt porslinet är! Man kan se målningen på utsidan inifrån. Var lite läskigt att diska dem...

Det var allt! Väldigt nöjd med mitt loppisbesök och mina fynd.

Sunday 14 June 2009

Film och datorfix

Igårkväll var Johannes och Malin här på middag (med lilla Alva såklart, hon sov så sött mesta delen av tiden). På något sätt hamnade vi framför min dator efter maten, och jag konstaterade att den nog behöver en extern hårddisk, det fanns bara ca 500 mb kvar ledigt... Som en riddare i skinande rustning gav sig Johannes i färd med att göra min dator lite användarvänlig. Han städade bland program och lite annat och sim sala bim! Över 3 Gb ledigt! Underbart! Nu kan jag ta bilder och lägga upp här utan att riskera att datorn blir överfull.

Efter datorfixet såg vi "Australia", som jag velat se rätt länge. Tyckte om den som underhållningsrulle, söt historia, vackert filmad, tjusiga kläder och allmänt feel good-slut. Verkade som att den har någon slags antydan till allvar, men om de siktade på att beröra djupare ämnen så skulle jag säga att de misslyckades. Förtar på inga sätt underhållningsvärdet, dock. Inte en film som kommer förändra mitt liv, men däremot en film jag gärna fördriver nån till kväll framför, nån gång i framtiden.

Wednesday 10 June 2009

Nya kjolen färdigsydd

Äntligen är den klar! Började sy en kjol precis innan jag åkte söderut, den blev nääästan klar, allt som var kvar var att sy hällor. Så planerade att sy hällorna under resan, men det går ju så bra att sy saker när man är på besök... Använde den ändå, men nu är den helt klar, så då får vi väl säga att det är en andra premiär för den idag! Inte illa, att få två premiärer =)

Så här ser den ut:



Det är en enkel veckad kjol mot en rak linning, i ett bomullstyg av lakansväv. Den har en härligt praktisk längd, går att cykla i men är ändå kort nog för att kännas somrig.

Blev riktigt nöjd. Mitt första försök att sätta dragkedjan i sidan, istället för mitt bak. Är ju lite känsligare när den sitter i sidan, det syns så mycket om tyget drar lite eller om kedjan böjer sig. Kjolen är tänkt som en del i en playsuit, inspirerad av några playsuites från Sears sommarkatalog -43, totalt blir det en veckad kjol, en blus/skjorta och ett par höga shorts. Orginalet var en kjol och shorts-blus hopsydda, men jag tyckte det verkade mer praktiskt att göra tre plagg.

Förhoppningen är att få hela dräkten klar till Herräng. Framför allt för att tyget är så väldigt praktiskt, innan jag klippte ut så tvättade jag och torktumlade (!) i 60 grader, och tyget behövdes ändå inte strykas! Perfekt till danslägret, då jag kommer behöva lämna in kläder till tvätteriet.

Det är så otroligt härligt med alldeles nysydda plagg!
Glad och nöjd.

Monday 8 June 2009

Ny gammal kaffeservis

Jag har precis kommit hem från en resa söderut i landet, och lyckades komma hem med en underbar kaffeservis. Tack fantastiska E för denna fina födelsedagspresent! Vi fann den på allra bäst sätt, på loppis precis utanför Visby ringmur. Den är tydligen oanvänd, men tillverkningsår är väldigt oklart. Antingen är den faktiskt vintage, eller så är den gjord i vintagestil nån gång senaste 40 åren. Nån som har några bud på tillverkningsårtionde?




Älskar den oavsett! =)

Ikväll ska den invigas, med något av de goda teerna jag hittade i Visby.

Saturday 6 June 2009

Välkommen till min blogg!

Det här är tänkt att bli en blogg om swingdans (lindy hop), vintagekläder som man har på sig antingen när man dansar eller bara bär i allmänhet. Och en blogg om kakor och te.

Men sen kan det smyga in en del annat. Som roliga saker jag gjort. Syprojekt, både vintageinspirerat och medeltidskläder. Böcker och filmer jag tycker om, eller sådana jag inte tycker om. Personer som inspirerar mig.

Det finns många saker som sätter guldkant på tillvaron, varddagslyx man unnar sig då och då. Sedan finns även alla dessa små saker, som man inte alltid tänker på, som ger varddagen mening och mål. Som ger en energi till att ta sig igenom det som är tråkigt och jobbigt. Dessa små saker är lätta att tappa bort, att välja bort i varddagens släng och fläng, och man märker inte förrens efter ett tag att de är borta. Så därför tänkte jag nu börja blogga om dem, för att på så vis påminna mig själv om dem.
För ett tag sedan var min kreativitet ett minne blott. Nu är den igång igen, och målet är att hålla den där. Kan jag sedan inspirera någon annan till att släppa lös sin kreativitet, eller till att tänka igenom och börja uppmärksamma de små sakerna som får en att må bra, så blir jag bara ännu gladare!